Mutizmus

A némaság...

A mutizmus némaságot jelent, az alkalmazkodó viselkedés zavarát.  De nagyon fontos, hogy emellett a gyermek beszédprodukciója és beszédmegértése ép!

Mutizmus során a beszédszervek épek, de súlyos viselkedéses gátlás alakul ki, és a gyermek nem beszél.  Általában ezek a gyermekek jó képességűek, de különböző szituációkban, különböző személyekkel kapcsolatban nem szólalnak meg, a gátlást nem tudják leküzdeni, aminek komoly pszichés okai vannak. A mutista gyermek szüleinek klasszikus panasza a következő: ”Nemrég derült ki, hogy az 5 éves gyermekem elektív mutista. Folyékonyan beszél velünk, de más emberekkel, illetve gyerekekkel nem, járunk logopédiára meg szakértő bizottságnál is jártunk, de mindig ugyan az a helyzet, rajtunk kívül nem áll szóba senkivel.”

A zavar sokszor társul szorongással, visszahúzódással, (túl)érzékenységgel és ellenkezéssel is. Lányoknál gyakoribb, mint a fiúknál.

Leggyakrabban óvodáskorban, de ritkán az iskolába kerülés idején lép fel. A fellépő tünetnek nincs bevezető szakasza, hirtelen jelentkezik, általában előzmény nélkül. A gyermek dönti el, hogy kit vesz a kommunikációs körbe. A legsúlyosabb esetekben csak a szűk családdal tartja fenn a beszédkapcsolatot, de idegenek jelenlétében még családtagokkal sem. Enyhébb esetekben a gyermek a családtagokon kívül másokkal is kommunikál, de csak bizonyos helyszíneken és bizonyos személyekkel.

Az elektív mutista gyermek következetesen “tartja” némaságát, ebből nem mozdítható ki, sem kéréssel, sem utasítással.

Az állapot kialakulása környezeti, pszichés eredetű, de az ártalmak csak azoknál a gyermekeknél váltanak ki tartós viselkedésváltozást, akiknél ezt alkati adottságok is elősegítik.

 

Kezelési lehetőségek:

Ne várjon arra, hogy majd elmúlik vagy megoldódik, vagy kinövi a gyerek. A korai diagnózis és a terápia megkezdése nagyon fontos. Miután a szelektív mutizmust valamilyen szorongás, gátlás tartja fenn, ezért lényeges a tüneteket létrehozó trauma, vagy funkciózavar feltárása, mivel annak feloldása fogja a helyzetet kezelni.