Evészavarok

Az evészavarok a pszichoszomatikus betegségek közé sorolható, ami azt jelenti, hogy szorosan összefonódnak a testi és lelki tényezők.

Azoknak a személyeknek, akik önbizalomhiányban szenvednek, és akiket a mindennapi életben folyamatos kudarcélmények érnek, az evészavar az önkontroll, az erő egyetlen eszközét jelenti, az ego uralmát a test fölött.

 

Anorexia:

A táplálkozási zavarok körében az anorexia nervosa az egyik legismertebb és a legrégebb idők óta számon tartott kór. Kialakulásának szempontjából legnagyobb veszélyben a 12 és 21 év közötti lányok vannak. Itt nem az elhízástól való félelem a lényeges, hanem a kontroll elvesztésétől való rettegés. Az anorexia nervosa a túlkontrolláltság és az éhezés elnyomásának tipikus modellje, melyben a beteg kontrollfunkcióira háromszoros paradoxon vonatkozik. Az első, amikor a testsúly kontrollálása az élet valódi kérdéseinek a kontrollálását helyettesíti. Az étel visszautasítása pedig a szülői felügyelet elleni tiltakozást jelképezi. A második, amikor az önéheztetés a kontroll érzését kelti, vagyis a lélek győzelmét a test felett. Azonban ez nem így van! Valójában az anorexia nervosa-ban szenvedő betegek rövid idő alatt elveszítik a kontrollt a biológiai folyamataik felett. A harmadik paradoxon, amikor megnyilvánul az éréssel kapcsolatos ambivalencia, a szépség-mítosz és az ez ellen való tiltakozás. Amikor a beteg karcsú szeretne lenni és tartósan sovány lesz.

 

Bulimia:

A bulimia a 18 és 25 év közötti korosztályra jellemző. A bulimia nervosa alapjellegzetessége a gyakori falásroham, amelyre a kontrollvesztés érzése jellemző. Továbbá jellemző a különböző testsúlycsökkentő mechanizmusok alkalmazása, mint például az önhánytatás, a hashajtók és vízhajtók használata, valamit a koplalás és testedzés végzése. A bulimia nervosa jellegzetességei igen hasonlóak az anorexia nervosahoz, sőt gyakran a két kórkép kevert formában is jelentkezik. Ezt nevezik bulimarexia-nak. Központi jellegzetessége az evésmegszorítás, melyet a karcsúság fontosságának érzete vált ki. A betegség elején minden beteg kontrollálni próbálja testsúlyát diétázással és a magas energiatartalmú ételek kerülésével.

 

Az evészavarok kezelésében gyakran a családterápia, illetve egyéni terápiák mellett az orvosi kontroll segít.