Alvászavarok gyermekkorban

Alvászavarokkal gyakran találkozunk egészen csecsemőkortól serdülőkorig és persze később felnőttkorban is. A 0-18 éves korosztály sajnos, mintegy 20-30%-a érintett valamilyen formában. A panasz formája szerint lehetnek, el- vagy átalvási nehézség, éjszakai felriadások, gyakori ébredések, horkolás, rémálmok, légzészavar, alvás alatti mozgásjelenségek stb.

  • Parasomniák: olyan alvászavarokat sorolunk ide, melyben az alvás alatt szokatlan, nem kívánatos motoros vagy vegetatív tünetek lépnek fel (rémálmok, alvajárás, mozgászavar).
  • Elalvási zavarok: akkor beszélünk elalvási zavarról, ha gyermek nem tud, nem akar önmagától egyedül elaludni. Okai lehetnek a rosszul kialakított szokások, vagy súlyosabb esetben valamilyen családi trauma, konfliktus.
  • Átalvási zavarok-felriadások: Sokféle oka lehetséges, de megfelelő szoktatás és nevelés esetén már féléves kortól átalusszák a csecsemők az éjszakát.

Az éjjeli felriadás legtöbbször teljesen normálisnak tekinthető, olyan változata is van, ami viszont már nem a normál fejlődés velejárója. Az egyik legsúlyosabb gyermekkori alvászavar az ún. éjszakai felriadás, latin nevén pavor nocturnus. 
Hogyan különböztethetjük meg a pavort az „egyszerű” rémálomtól?
A pavor rendszerint az alvási idő első harmadában, tehát valószínűleg éjfél előtt jelentkezik. A rossz álom miatt ébredés pedig csak hajnalban.

A pavor tünetei sokkal drámaibbak, speciálisabbak, mint egy-egy rémálom miatti felriadásé: A gyerekek éjfél felé hangos, sikolyszerű kiáltással kisérve felülnek ágyukban. Viselkedése és autonóm idegrendszere is a pánik tüneteit mutatják: szívverés, légzés felgyorsulása, remegés, verejtékezés. Majd hangos kétségbeesett sírás, ami szülői nyugtatásra sem enyhül. A gyerekek láthatólag nem alszanak, de ébernek sem tekinthetőek. Egy-egy ilyen roham kb. 10-15 percig tart és elmúltával a gyerekek nem nagyon emlékeznek az egészre. A felmérések szerint a gyerekek 2,5%-a szenved a pavortól, nemek közötti különbség nem mutatható ki.

Mindenképpen érdemes szakembert segítségét kérni ilyen esetekben, mielőtt az alvási problémák következtében kialakuló másodlagos hatások tovább nehezítenék a gyermek és környezetének életét, életminőségét.

További írásunk alvászavarral kapcsolatban:

Hogyan befolyásolja az okostelefonok háttérvilágítása az alvásunkat